64 - TEĞÂBUN SÛRESİ

SÛRE HAKKINDA ÖZET BİLGİ

Teğabun Sûresi, Medine-i Münevvere’de nazıl olmuştur... Tüm sûreler itibarıyla 107. veya 111. sırada indiği rivayet edilir... Adını, 9.ayetinde geçen “YevmütTeğabun”dan alır... “YevmütTeğabun” aslında kendini aldatanların fani dünyada (doğal olarak) tam aksini zannederken ölüm sonrası gerçeklikte bu aldanışlarının ortaya çıkması, kimin zararlı kimin karlı olduğunun tartıldığı gün; aldatma/aldanma günü demektir... 18 ayettir...

Teğabun Sûresinde: Tesbih sırrı, iman ve küfrün bir Rasûl’ün ba’si ile meydana çıktığı, insanların Kafir olmalarının çok önemli bir ana nedeninin Allah’ın bir BEŞER RASÛL irsal etmesini kabullenmelerindeki zorluk ve ba’s’ı anlamayışlarıdır, cem’ ve teğabun günü, sahih iman ve salih amel kötülükleri keffaretler, musibet Allah’ın izniyle isabet eder, B-sırrıyla Allah’a iman edenin kalbini Allah hidayet eder, iman edenlere eşlerinden ve evladlarından bir düşman olduğu, mal-evlad fitnedir, gücün yettiği kadar Allah’dan ittika, infak ve nefsin cimriliğinden korunanlar, Allah’a karz-ı hasen, bazı ilahi isimlerin tecellileri,...gibi bir çok konu açıklanmaktadır...

Teğabun Sûresi ile ilgili bir hadis-i şerif: “Doğan hiçbir kimse yoktur ki onun kafasının teşabükünde (şebekesinde, ağında, birbirlerine geçtiği yerlerde?), Teğabun Sûresi’nin fatihasından (baş tarafından, başlangıcından) beş ayet yazılmış olmasın”.

AYETLERİN MÂNÂSI

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHIYM

1-) Yüsebbihu Lillahi ma fiysSemavati ve ma fiyl`Ard* leHUlMülkü ve leHUlHamdu ve HUve `alâ külli şey`in Kadiyr;
Semavat’ta ne var ve Arz’da ne varsa (Allah Esmasıyla yaratılmaları dolayısıyla) Allah’ı tesbih ediyor... Mülk O’nundur, Hamd O’nundur... O herşey üzerine Kadiyr’dir.

2-) HUvelleziy halekaküm feminküm kafirun ve minküm mu’min* vAllahu Bima ta`melune Basıyr;
O, sizi yaratmış olandır... Sizden (kiminiz) kafirdir (gerçeği reddeden, yaratandan-hakikatından perdeli; nankör, şakıy) ve sizden (kiminiz de) mü’mindir... Allah yaptıklarınızı (B sırrınca) Basıyr’dir.

3-) HalekasSemavati vel`Arda BilHakkı ve savvereküm feahsene suvereküm* ve ileyHİlmasıyr;
Semavat’ı ve Arz’ı Bil-Hakk (Hakk olarak) yarattı... Sizi sûretlendirdi de sûretlerinizi en güzel yaptı... O’nadır dönüş (ünüz).

4-) Ya`lemu ma fiysSemavati vel`Ardı ve ya`lemu ma tusirrune ve ma tu`linun* vAllahu `Aliymun Bi Zâtissudur;
Semavat’ta ve Arz’da ne var (hepsini) bilir... (O) gizlediklerinizi de, aleni ettiklerinizi/açığa çıkardıklarınızı da bilir... Allah sadırların (ızın) zatı olarak (B sırrınca) Aliym’dir.

5-) Elem ye`tiküm nebeülleziyne keferu min kabl* fezâku vebale emrihim ve lehüm `azâbun eliym;
Bundan önce (sizden önceki ümmetlerden) kafir olanların (Rasûlü-risaleti inkar edenlerin, gerçeği reddedenlerin) haberi size gelmedi mi?... Bu sebepten işlerinin vebalini tattılar... Ve onlar için elim bir azab da vardır.

6-) Zâlike Biennehu kânet te`tiyhim Rusuluhüm Bilbeyyinati fekalu ebeşerun yehdunena* fekeferu ve tevellev vestağnAllah* vAllahu Ğanıyyun Hamiyd;
Bunun sebebi şudur (B sırrınca): Onların (beşer) Rasûlleri kendilerine beyyineler (apaçık deliller) ile (B sırrınca, beyyineler olarak) gelirdi de: “Bir beşer mi bizi hidayet edecek/bize rehberlik edecek?” derlerdi... Bu yüzden kafir (Hakk’dan perdeli) oldular ve (Allah’dan) yüz çevirdiler... Allah (da onların imanından) müstağni oldu (ğunu gösterdi)... Allah Ğaniyy’dir, Hamiyd’dir.

7-) Ze`amelleziyne keferu en len yüb`asu* kul bela ve Rabbiy letüb`asünne sümme letünebbeünne Bima `amiltum* ve zâlike `alellahi yesiyr;
O kafir olanlar (gerçeği reddedenler, perdeliler), asla ba’solunmayacaklarını zannettiler... De ki: “Hayır!.. Rabbime kasem ederim ki, elbette ba’solunacaksınız... Sonra yaptıklarınız (B sırrınca) size mutlaka haber verilecektir... İşte bu Allah üzerine çok kolaydır”.

8-) Feaminu Billahi ve RasûliHİ venNurilleziy enzelna* vAllahu Bima ta`melune Habiyr;
(B sırrıyla) Allah’a, O’nun Rasûlü’ne ve inzal ettiğimiz Nur’a (Kur’an’a; ilme) iman edin!... Allah yaptıklarınızı (B sırrınca) Habiyr’dir.

9-) Yevme yecme`uküm liyevmilcem`ı zâlike yevmutteğabun* ve men yu`min Billahi ve ya`mel salihan yukeffir `anhu seyyiatihi ve yudhılhu cennatin tecriy min tahtihel`enharu halidiyne fiyha ebeda* zâlikelfevzul`azıym;
Cem’ Günü için sizi cem’ettiği gün (ü hatırla), işte o Teğabun (aldanma-aldatma; karşılıklı aldatış ve aldanışların zahir olduğu) Günü’dür (dünyadaki gibi değil?)... Kim (B sırrıyla) Allah’a iman eder ve salih amel yaparsa, (Allah) onun kötülüklerini ondan keffaretler (siler) ve onu altından nehirler akan cennetlere, içinde ebedi kalıcılar olarak, dahil eder... İşte bu aziym bir kurtuluştur.

10-) Velleziyne keferu ve kezzebu BiayatiNA ülaike ashabunnari halidiyne fiyha* ve bi`selmasıyr;
Küfr edip ayetlerimizi (B sırrınca, ayetlerimiz olarak) yalanlayanlara gelince, işte onlar, içinde ebedi kalıcılar olarak Nar ashabıdırlar... Ne kötü dönüş yeridir (o) !.

11-) Ma esabe min musıybetin illâ Biiznillah* ve men yu`min Billahi yehdi kalbeh* vAllahu Bikülli şey`in `Aliym;
Bi-iznillah (Allah’ın izni ile) olmadıkça hiçbir musibet isabet etmez... Kim (B-sırrıyla) Allah’a iman ederse, (Allah) onun kalbine hidayet eder (tevekkül, rıza, keşf, yakin oluşturur)... Allah Bi-külli şey’in Aliym’dir (herşey ancak ilmindedir).

12-) Ve etıy’ullahe ve etıy`urRasûl* fein tevelleytum feinnema `alâ RasûliNElbelağulmübiyn;
Allah’a itaat edin, Rasûl’e (Rasûlullah’a) itaat edin... Eğer yüzçevirirseniz, Rasûlümüzün üzerine düşen ancak apaçık bir tebliğdir.

13-) Allahu la ilahe illâ HU* ve `alellahi felyetevekkelil mu’minun;
Allah, la ilahe illa HU’dur (kendinden gayrı vücud olmayandır)... Mü’minler Allah’a tevekkül etsinler.

14-) Ya eyyuhelleziyne amenu inne min ezvaciküm ve evladiküm `aduvven leküm fahzeruhüm* ve in ta`fu ve tasfehu ve tağfiru feinnAllahe Ğafurun Rahıym;
Ey iman edenler!... Muhakkak ki eşlerinizden ve evladlarınızdan (onların içinden) sizin için bir düşman (Allah yolunda hicret ve cihad etmekten mani olan; Allah’a olan teveccüh ve muhabbetinizi zayıflatan, meşgul edip alakoyan) vardır... Bundan ötürü onlardan hazer edin (sakının)... Eğer (onlarla hakikatınızdan perdelenmiyor da size olan uyumsuzluklarını) affeder, (suçlarının cezasından) vazgeçer (görmezlikten gelir, hoş görülü olur) ve bağışlar (kötülüklerini-hatalarını örter) iseniz, muhakkak ki Allah Ğafur’dur, Rahıym’dir.

15-) innema emvaluküm ve evladuküm fitnetun, vAllahu `ındeHU ecrun `Azıym;
Mallarınız ve evladlarınız sizin için ancak bir fitnedir (imtihandır)... Ve Allah (a gelince), O’nun indindedir büyük ecir.

16-) Fettekullahe mesteta`tum vesme`u ve etiy`u ve enfiku hayren lienfüsiküm* ve men yuka şuhha nefsihi feülaike hümül müflihun;
Öyleyse, gücünüz yettiğince Allah’dan ittika edin, işitin (dinleyin, anlayın), itaat edin ve kendiniz için bir hayır infak edin (ne nefsinizin keyfine israf edin ve ne de cimrilik)... Kim nefsinin cimriliğinden/ihtirasından korunursa, işte onlar iflah edenlerin (kurtuluşa erenlerin) ta kendileridir.

17-) İn tukridullahe kardan hasenen yuda`ıfhu leküm ve yağfir leküm* vAllahu Şekurun Haliym;
Eğer Allah’a karz-ı hasen (güzel bir ödünç) verirseniz, (Allah) onu (verdiğinizi) size katlayarak artırır ve sizi mağfiret eder... Allah Şekur’dur, Haliym’dir.

18-) `Alimul ğaybi veşşehadetil`Aziyzül Hakiym;
(O), ğayb ve şehadetin Aalimi (daim bileni) dir, Aziyz’dir, Hakiym’dir.

SUREYİ YAZDIR

Kurân-ı Kerîm B Meâli'nde arayın

Kurân "B" Meâli

• Bu eser Kurân-ı Kerîm'i "oku"ma anlayışında bir ilk ve tek mealdir...

• Bu eser şimdiden, kitap ve makaleler için "Referans", "Faydalanılan Eser", "Alıntı Kaynağı" ve "Kaynak Eser" olmaktadır...

• Gelecekte de yazılacak eserlere referans olma, üzerine araştırma yapılma ve kaynak olma potansiyeline sahip bir eserdir.

• İşte bu nedenle; Bu eserin öncelikle İnternet platformunda sonra da günlük yaşamımızda duyurulması hususu çok önemlidir...

• Ve en önemlisi; "İnsanın kendi hakikatini anlama" yolunda yazılmış bu eserin herkesle paylaşılması hususudur!

• Siz de elinizden geldiğince bu siteyi arkadaş, dost ve herkesle paylaşın ve duyurun...

Kurân "B" Meâlini duyurun!


Facebook'da paylaş Twitter'da paylaş Daha Fazla...

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı